Sayfalar

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Betonarme imalat hatalarında kullanılan tamir harcı

Genellikle piyasada sağlamlığı ve kalitesi denenmiş http://www.basf-yks.com.tr/TR/urunler/yapi_sistemleri/onarimveguclendirme/emaco_s88_c/Pages/default.aspx ürünü kullanılmakta. Aynı zamanda yapı güçlendirme ve su ile aşınmış elemanlarda da bu tamir harcı kullanılabilmekte. Bazen tek çözüm kırmak değildir ;)

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Kirişe Mesnetli Betonarme Merdiven Çözümü (Excel)

Bu Excel çalışmamda kirişe mesnetli ve tek sahanlıklı düz merdiven döşeme plağı betonarme hesaplarını kodladım. Örnek üzerinde 90 cm lik bir sahanlık bulunmakta bu sahanlığa 0 cm yazarak sahanlıksız çözüm yapabilirsiniz.

Ayrıca u şeklinde dönen merdivenler içinde problemi 2 kısıma bölüp sahanlığa 0 yazıp geçtiğiniz mesafeyi de 2 eşit parçaya bölerek çözüm yaptırabilirsiniz. Mesela 3m ilerleyip 160 cm yükselen sahanlığa dönen ve 3 m daha ilerleyen bir merdiven çözmek isterseniz. Yükseklik kısmına 160 cm sahanlığa 0 cm ve iki merdiven kolu uzunluklarına da 150-150 cm yazarsanız 300 cm uzunluğunda 160 cm yükselen bir merdiven çözdürmüş olursunuz. Donatı seçiminde sadece çap seçmeniz yeterli olacaktır.

Yük analizi için gerekli kalınlık ve yoğunluk değerlerini girmeniz halinde Md değeri otomatik hesaplanacak ve orta noktadaki max moment hesaplanacaktır.

Merdiven kolları farklı uzunluklarda seçmeniz halinde sahanlık bölgesindeki max momenti seçecektir. Sahanlıklı çözümde kesmenin "0" olduğu noktayı thales ile otomatik bulacak ve max Md yi alan teoreminden hesaplayacaktır. Her iki yöndeki momentlerden max olanı kullanır.

Sahanlıksız çözümde kodlar hata verirse tek yapmanız gereken sahanlık uzunluğuna statik hesaba etki etmeyecek 0,01 gibi değer girmenizdir. (Henüz denemedim :) )

Kesit kontrolleri ve aralık kontrolleri TS500 e uygun olarak yapılmış, donatı aralıkları 0,5 katlarına yuvarlanmış ve tahkikleri yapılıp şema üzerinde gösterilmiştir.

Kısa bir süre sonra konsol çalışan merdiven çözümünü de ekleyeceğim. Umarım işinize yarar.

İndirmek için tıklayınız.

Not: Kodları açık bırakıyorum belki yeni bir kod keşfetmenize belki de hata bulmanıza sebep olur, böylece herkes mutlu olur :) Önerileriniz varsa bildimeye çekinmeyin. Saygılarımla.

Not: Sadece sarı boyalı yerleri değiştirmeniz tavsiye olur.

B. Metin ARITÜRK